Hałas z okolicy rozrządu..?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamer
    Drive
    • 2005
    • 89

jak więc najszybciej mogę zdobyć taką wklejkę?
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

Po uruchomieniu zimnego silnika i zostawieniu go na biegu jałowym słychać wyraźnie hałas z okolicy paska zebatego coś jakby tarło. Jest on wyraźnie słyszalny w rytmie kręcącego się paska. Jak motor się rozgrzeje i przejade powiedzmy 40 km ustępuje... :roll:
    Samochód ma 77 000 przebiegu. Byłem zgłosićto do ASO i stwierdzili że można z tym jeździć, a dźwięk wydobywający się to rolka napinacza... Przy 90 000 mam zamiar wymienić ozrząd, ale czy czekać z tym do lata ...?

Aha nie wiem czy to ma związek ale w ciągu 2 miesięcy dolałem prawie 500ln płynu chłodzącego bo pikała mi kontrolka. Czy mam wyciek pompy wody? i jak mam to sprawdzić w garażowych warunkach..?
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wasyl, spoko , też coś takiego miałem przed wymianą rozrządu i też powiedzieli że to rolka , da się z tym jeździć ale teraz był wymieniany rozrząd to się nie przysłuchiwałem . I u mnie też to było po uruchomieniu silnika . Luz zią
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• wasyl
        L&K
        • 2005
        • 1084

Ziomal !
        ale ile z tym jeździłeś...? bo ja w marcu chce jechać w Dolomity na narty. Teraz się troche obawiam, tego wyjazdu. Oczywiście moge wymienić, ale nieplanowany koszt około 1000zł na wymianęrozrzadu + pompa teraz mi się nie uśmiecha...
        www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

Ja mam dokładnie tak samo tzn. na zimnym silniku słychać takie psyt-psyt w rytm paska. Mam na liczniku 50kkm i jeżdże już z tym trochę.

Do wymiany rozrządu jeszcze daleko i też mnie to trochę martwi. W sumie to kogo nie zapytam to nie chce mi powiedzieć: "okej tak może być, czekaj do 90kkm" tylko jak zaczynam wnikać to zaczyna się gadanie: "rolka tania, a robocizna droga, może lepiej zrobić zanim pójdzie rozrząd". Qrka jakoś nie widzi mi się wymiana rozrządu po 60kkm :roll:
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• wasyl
            L&K
            • 2005
            • 1084

BioBogon
            No wychodzi na to że ten sam dźwięk !!! taki w stulu psyt-psyt hmm trochę mnie to niepokoi, ale skoro już kolejna osoba siętrafiła z tym problemem może rzeczywiście nie ma się o co martwić .... a tak przy okazji mamy te same parametry naszych ASV
            www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Plyn dolales bo zrobilo sie zimno, ja tez dolalem rok temu, teraz byla wymieniana pompa to po tym trzeba bylo dolac potem czujnik robilem tez dolewalem, a tak nic nie znika.

Aha rolka tez halasowala wlasnie od tego przebiegu do wymiany i nic sie nie dzialo wiecej. Tylko u mnie cisza byla po kilku km
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

wasyl, a nie mówiłem Mówię jest spoko mi to się działo gdzieś od 70 tys nie ważne czy zima czy lato Więc się nie obawiaj i miłej jazdy :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 22:30 ]
                Zamieszczone przez wasyl
                a tak przy okazji mamy te same parametry naszych ASV
                u mnie seria nie wiem jak u Was :diabelski_usmiech

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• BioBogon
                  Elegance
                  • 2005
                  • 921

Zamieszczone przez wasyl
                  BioBogon
                  No wychodzi na to że ten sam dźwięk !!! taki w stulu psyt-psyt hmm trochę mnie to niepokoi, ale skoro już kolejna osoba siętrafiła z tym problemem może rzeczywiście nie ma się o co martwić ....
                  No nie wiem, ja się dalej martwię

Wygrzebałem taki wątek:

:lol: zdarzyłem już zapomnieć, że już narzekałem na tą rolkę i u mnie to pojawiło się 12kkm temu. Czekam do przeglądu na 60kkm, a póki co spróbuje popsikać tam w te rolki wd40.

Zamieszczone przez wasyl
                  a tak przy okazji mamy te same parametry naszych ASV
                  Parametry dają radę, zwłaszcza jak teraz temperatura powietrza jest w pobliżu zera :twisted:
                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez BioBogon
                    No nie wiem, ja się dalej martwię
                    masz jakieś efekty uboczne ? nie , więc ocb ? Jutro Wam powiem czy po wymianie rozrządu jest to samo
                    Ojciec mówi że przestało więc to raczej wina rolek .

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Alberto
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 202

O widzę że to nie tylko w mojej takie psyt psyt po około 5 km ustaje albo po 5 minutach jak sobie pochodzi. Prawdę mówiąc to ja nie wiem co to może być, mam 166 tys. i już niedługo rozrząd do wymiany jak nie ustanie to nie wiem co to może być.

Komentarz

• Ziomal
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 5841
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Alberto, u mnie ustało po 93 tys.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Alberto
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 202

samo z siebie czy po wymianie rozrządu

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 23:30 ]
                          a ile w aso kasują za wymianę

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Alberto, po rozrządzie , bo myślę że to wina rolek a one widocznie się zużywają
                            U mnie cos z pompą wody i ich częściami i robotą koło 2000 zł :?

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

To miarowe psss, pssss na zimnym silniku dochodzace z rozrzadu to na bank gorna rolka prowadzaca! Wymienic przy wymianie rozrzadu i po sprawie.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Arek
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 3143

Wymienic przy wymianie rozrzadu i po sprawie.
                                ewentualnie rozebrac i przeczyscic ,powinno gdzie o tym byc bo pamietam ze to samo miałem

-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• BioBogon
                                  Elegance
                                  • 2005
                                  • 921

Dzisiaj rano otworzyłem obudowę rozrządu na tyle ile mi pozwalała rurka do dolotu i spsikałem co widziałem wd40. Pomogło - nie ma już tego psyt-psyt

Zobaczymy na ile starczy to rozwiązanie, ale skoro smarowaniem można to naprawić to znaczy imo, że nie zwiastuje to grubych problemów. Będę tak jeździł do wymiany rozrządu planowo przy 90kkm.
                                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• RomanS
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 804

Dzisiaj rano otworzyłem obudowę rozrządu na tyle ile mi pozwalała rurka do dolotu i spsikałem co widziałem wd40. Pomogło - nie ma już tego psyt-psyt
                                    Ale mam nadzieję, że ominąłeś pasek zębaty z daleka ?
                                    Kontakt z WD 40 raczej nie wychodzi gumie na zdrowie. :wink:

Poza tym wygląda to na trochę takie leczenie syfa aspiryną (mając na względzie "doskonałość" takiego środka smarnego jak WD 40).
                                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• BioBogon
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 921

Zamieszczone przez RomanS
                                      Ale mam nadzieję, że ominąłeś pasek zębaty z daleka ?
                                      Kontakt z WD 40 raczej nie wychodzi gumie na zdrowie. :wink:
                                      Pewnie coś mi się tam psikło, zobaczymy co z tego wyniknie. No chyba pasek nie strzeli od wd40 :?

Poza tym wygląda to na trochę takie leczenie syfa aspiryną (mając na względzie "doskonałość" takiego środka smarnego jak WD 40).
                                      No tak wygląda, ale działa
                                      Robocizna grzebania w tym rozrządzie będzie dużo kosztowała, a co mam cały wymieniać, bo psyt robi? Jak wróci ten odgłos to zostawie to wcholere
                                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• RomanS
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 804

No tak wygląda, ale działa
                                        Robocizna grzebania w tym rozrządzie będzie dużo kosztowała, a co mam cały wymieniać, bo psyt robi? Jak wróci ten odgłos to zostawie to wcholere
                                        Hmmm....dylemat zrozumiały jak najbardziej.

Dużo już było na forum OCP o tej małej rolce w TDI, wychodzi na to, że niemalże TTTM, ale nie było chyba (no chyba, że było a ja przegapiłem :wink: ) zdecydowanego rozstrzygnięcia co tak naprawdę powoduje ten dźwięk :?:

Tzn. czy jest to odgłos powstający w wyniku kontaktu paska zębatego z rolką ?
                                        Czy też może ten odgłos wydaje sama rolka, tzn. jej łożysko :?:

O ile to pierwsze można by lekceważyć, to to drugie już nie bardzo (chyba, że ktoś lubi hazard :szeroki_usmiech ).

A na marginesie: czy można wymienić tę małą rolkę (samą, bez wymiany reszty rozrządu, no z ewentualnym poluzowaniem napinacza) :?:
                                        Koszt pewnie nieduży a za to ile spokoju byłoby

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Dużo już było na forum OCP o tej małej rolce w TDI, wychodzi na to, że niemalże TTTM,
                                          Dokladnie TTTM. I to nie tylko w Skodzie.
                                          Z roznych mi znanych przypadkow wychodzi na to, ze spora ilosc TDI 90/110KM z rocznikow 2002/2003 na to cierpi, a odglos pojawia sie srednio przy ~50kkm.
                                          ale nie było chyba (no chyba, że było a ja przegapiłem ) zdecydowanego rozstrzygnięcia co tak naprawdę powoduje ten dźwięk
                                          W 9 na 10 przypadkach tobyla wlasnie ta gorna rolka.
                                          Tzn. czy jest to odgłos powstający w wyniku kontaktu paska zębatego z rolką ?
                                          Czy też może ten odgłos wydaje sama rolka, tzn. jej łożysko
                                          Jedna z teorii mowi, ze to brud nabity na rolke wywoluje ten odglos.
                                          Bardziej prawdodobne jest jednak lozysko, poniewaz po przesmarowaniu jakims WD40 dzwiek przechodzi na jakis czas. Do tego odglos pojawia sie praktycznie tylko na zimnym silniku.
                                          A na marginesie: czy można wymienić tę małą rolkę (samą, bez wymiany reszty rozrządu, no z ewentualnym poluzowaniem napinacza)
                                          Koszt pewnie nieduży a za to ile spokoju byłoby
                                          Koszt tej rolki w ASO to ~100zl. Przy poluzowaniu napinacza da sie ja spokojnie wymienic.
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Masmo
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1145

Nie radzę lekceważyć żadnych niepokojących efektów z okolic rozrządu. Historia AGR-a mojego Taty:
                                            1. Jechał (AGR) sobie wolniutko i nagle zaczął słabnąć i stanął
                                            2. Nie dało się uruchomić, niby paliwo ma i wszystko ok.
                                            3. Podłączyłem Vag-Com' a i wyskoczył błąd 00550 "Start of injection Regulation...."
                                            4. Po krótkiej telefonicznej kosultacji z Rob555 (dzięki) rozebrałem obudowę rozrządu i mało nie usiadłem . Pasek kompletnie luźny. Urwał się napinacz.
                                            5. Auto trafiło do Groblewskiego i po kiku dniach nerwówki (panowie z ASO nie mieli czasu zajrzeć) na szczęscie okazało się że pasek przesunął sie tylko 2-3 zęby i głowca i zawory całe. Całe szczęście że auto jechało wolno. Strach pomyśleć gdybym to ja butował.... :evil:
                                            Morał: Lepiej wymienić rozrząd wcześniej i spać spokojnie. Części do rozrządu wcale nie muszą kosztować majątku. Spytajcie kolegę Zmaxa: www.zmax.pl
                                            Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• wasyl
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1084

sam już nie wiem co z tym zrobić:
                                              -czy zastosować póśrodki które opisywaliście czyli wyczyścić napinacz ewent. nasmarować...
                                              - czy zmienić rozrząd
                                              - czy zostawić tak jak jest i czekać do lata

W sumie jak Purchawa zauważył że to przypadłość tych silników. Jeżeli nawet zrobie teraz kosztowną wymianę rozrządu, a rolka za 30 tys znów zacznie " psyczeć" to ta cała wcześniejsza wymiana " psu na bude " bo ten model tak ma i już.... Sami zrobiliście z tym hałasem nawet 10-20 tys km i nic sie nie stało. A więc czekam do 90 tys km i robie full serwis 8)
                                              www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• RomanS
                                                Elegance
                                                • 2004
                                                • 804

Zamieszczone przez Masmo
                                                Nie radzę lekceważyć żadnych niepokojących efektów z okolic rozrządu.
                                                No pewnie, że masz 100 % racji :!:

Pozostają jednak przypadki, co do których nikt nigdy nie da żadnej gwarancji, że się zdarzą, ani też odwrotnie, tzn. że nigdy się nie zdarzą

Sam piszesz, że

Zamieszczone przez Masmo
                                                Pasek kompletnie luźny. Urwał się napinacz.
                                                Tzn. jak konkretnie ? Można się domyślać, że pękła śruba mocująca rolkę napinacza.
                                                A to nie wynika z żadnego zużywania się (chyba, że zmęczeniowo) i choćbyś wymieniał cały rozrząd regularnie co tydzień to czegoś takiego nie przewidzisz. (jest tu trochę mojego gdybania bo Ty to widziałeś a ja się domyślam, jakby coś nie tak to sorry :wink: ).

Sam właśnie stoję przed dylematem "dźwiękowo-rozrządowym". Silnik AGU, od przebiegu ca 90kkm na zimno brzęczenie z okolic rozrządu (nie "psyt-psyt"). Ale nie zawsze. W końcu wymiana rozrządu przy 124 kkm. Rolka napinająca, pasek pompa wody, amortyzator hydrauliczny z małą rolką. Wszystko. Zdemontowane elementy bez zastrzeżeń. Zamontowane nowe: części mechaniczne INA, pasek Gates wzmocniony. Dwa, trzy dni ciszy i ....brzęczenie.

Obecnie moją uwagę przyciąga zespół paska wieloklinowego, ale tu pozostaje jedynie napinacz (w AGU jest prosty, sprężynowy) i koło pasowe sprężarki klimy. Tylko dlaczego te 2-3 dni nie brzęczało ?

Aby stwierdzić źródło dźwięku potrzeba wykonać kilka prób na wyziębionym aucie, jednak obecnie warunki pogodowe nie bardzo sprzyjają :wink:

Komentarz

• Masmo
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1145

Re: Hałas z okolicy rozrządu..?

Zamieszczone przez wasyl
                                                  ....Samochód ma 77 000 przebiegu. Byłem zgłosićto do ASO i stwierdzili że można z tym jeździć, a dźwięk wydobywający się to rolka napinacza... Przy 90 000 mam zamiar wymienić ozrząd, ale czy czekać z tym do lata ....?
                                                  Auto ma prawie 80 kkm i ma robić trasę na której podejrzewam będzie butowane na autostradzie. Ja bym wymienił. Problemy z rozrządem 2000km od domu to mało fajne musi być . Oszczędzjąc 600 zł można być w plecy 6 kzł...
                                                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Pracuję...